Ons aanbod

Gesprekken heb je in vele verschijningsvormen. Gesprekken waarin de regie of het accent meer ligt bij de een - bijvoorbeeld slecht-nieuws-, functionerings- en beoordelingsgesprekken - of juist bij de ander - bijvoorbeeld het interview of het diepte-interview. Maar er zijn ook gesprekken die gelijkwaardiger van aard zijn. De gesprekspartners gaan met elkaar de diepte in. Elk type gesprek vraagt om deels dezelfde én om meer specifieke vaardigheden. Voor elk type gesprek hebben wij de juiste training.

Het goede gesprek

In het goede gesprek leren studenten tot de kern te komen en met elkaar de diepte in te gaan. Feitelijk is het een vorm van persoonlijk interviewen én geïnterviewd worden. Dat vraagt om actieve luistervaardigheden en vaardigheden zoals vragen en doorvragen, maar ook om de vaardigheid over jezelf te kunnen vertellen. Het helpt om relaties (in brede zin) aan te gaan, te verdiepen en te bestendigen. Het brengt de studenten dichter tot zichzelf en tot de ander.

Het functionele gesprek

Het functionele gesprek Is idealiter natuurlijk ook een goed gesprek. Het onderscheid met het goede gesprek is dat het primair een functioneel doel heeft. Denk hierbij aan een slecht-nieuws-gesprek, een functionerings- of beoordelingsgesprek, een sollicitatiegesprek, een voortgangsgesprek met een studiebegeleider of een gesprek met een klant/cliënt. Aspecten van zo'n gesprek zijn zowel functioneel als relationeel van aard. Bij functioneel gaat het bijvoorbeeld om argumenten over het voetlicht brengen, informatie boven tafel krijgen en helderheid over je ervaring en kwaliteiten verschaffen. Bij relationeel gaat het om bijvoorbeeld het creëren van een veilige setting en het op een correcte manier kunnen brengen van slecht nieuws.

Het diepte-interview

Wil je je écht verdiepen in je gesprekspartner en tot de kern komen, dan is daar het diepte-interview. Je wil het gedrag van de geïnterviewde beter begrijpen en inzicht krijgen in meningen, overtuigingen en gevoelens. Het is een kwalitatieve onderzoeksmethode die voor elke wetenschapper en interviewer van belang is. Jouw persoonlijkheid is hier erg belangrijk: welke rol speel je, welke vragen stel je en hoe, hoe zorg je voor een goede sfeer en chemie tussen jou en je gesprekspartner? In de training het diept-interview leren wij de grote geheimen en fijne kneepjes van het vak aan de hand van praktische oefeningen.

Interesse en meer informatie?

Wil je meer weten over bovenstaand aanbod, heb je een vraag of wil je een offerte op maat? Neem dan gerust contact met ons op.

Studententrainingen © is een onderdeel van Sofa Trainingen © 

info@studententrainingen.nl • 06 4570 2249 • kvk 34201798